Sykkelventiler

På syklene har vi ulike ventiler i dekkene. På markedet finnes det tre ulike typer ventiler. Vi skal se nærmere på de forskjellige.

Bilventil

Dette er nå kanskje blitt den vanligste typen sykkelventil på sykler. På fagspråket heter den «Scrader». Fordelen er at du kan ta med de sykkelen til nærmeste bensinstasjon og få raskt og enkelt korrekt trykk i dekkene. De fleste bilene nå til dags har ofte også en kompressor liggende i bilen, den kan også enkelt benyttes til å pumpe luft i dekket på sykkelen. Men det vanligste er nok en god sykkelpumpe med manometer (et manometer angir lufttrykket i dekket) til å pumpe dekkene på sykkelen.

Bilde av en bilventil / schrade-ventil
Bilde av en bilventil / schrade-ventil


CC BY-SA 3.0
, Link

Tynn ventil/Presta ventil

Den tynne ventilen heter egentlig «Presta», men blir gjerne omtalt som fransk ventil. For å fylle luft med denne ventilen så må du skru hode på ventilen og en vil da kunne fylle luft i dekkene. Ved å trykke på den vil du kunne slippe ut luft. Det er viktig at du skrur igjen ventilen når du er ferdig med å fylle luft for å forhindre at luften siver ut.

Nærbilde av en Presta ventil.
Nærbilde av en Presta ventil.

CC BY-SA 3.0, Link

Dunlop ventil

Dette en utgående ventiltype, men er veldig vanlig på eldre sykler. Dersom du skal skifte dekk på en sykkel med dunlop ventil må du skru av hele ventilen for å løsne slangen. En dunlop ventil pumpes på tilsvarende måte som en tynn ventil.

Bilde av en Dunlop-ventil.
Bilde av en Dunlop-ventil.


CC BY-SA 3.0
, Link

Legg igjen en kommentar