Smøre gir?

Hvordan smøre sykkelen?

Til sykkelen finnes det flere typer sykkelolje. Men hvor skal jeg bruke hvilken olje? Hva trenger jeg? Hvor ofte skal jeg olje sykkelen? Skal jeg fjerne oljen? Hvor mye olje skal jeg påføre?

Hvor skal jeg ha olje på sykkelen?

Det er flere steder på sykkelen som har beveglige deler, disse delene trenger jevnlig smøring, i form av olje. Den vanligste stedet på sykkelen er sykkelkjede. Andre steder som jevnlig må smøres er frem- og bakgir, bremsevaier (dersom du ikke har hydraulisk bremesystem), girvaier, bremse- og girhåndtak, pedaler.

Hvordan skal jeg olje/smøre sykkelkjede?

Hvorfor olje/smøre sykkelkjede?

Den viktigste årsaken til at du skal smøre kjede på sykkelen er at det hindrer slitasje. Et tørt kjede vil lage vond lyd og vil ikke skifte gir jevnt. Om det over lang tid mangler olje og sykkelen står utendørs så vil den begynne å ruste. Et dårlig smurt kjede vil også gi større slitasje på tannhjulene samt det letter kan ryke.

Rensing av sykkelkjede

Det finnes flere produkter på markedet som er spesielt beregnet for å rense sykkelkjede. Det er også mulig å benytte såper, men disse fjerner gjerne for mye fett og kan skade mer enn det gjør godt. Diesel på en gammel spruteflaske er veldig enkelt til å benytte som rensing. Sprut litt diesel på kjede, børst litt med en kost (gjerne en gammel tannbørste) og spyl med vann etterpå.

Det finnes også kjederensere som en kan dra kjede gjennom for å få bort smuss og skitt.

Smøring av sykkelkjede

Etter at kjedet er rengjort påføres olje, påfør olje som er spesielt egnet for sykkelkjede. Spraybokser fungerer også fint. Overflødig olje tørkes bort med en klut (eller utslitt t-skjorte som jeg pleier å benytte). Grunnen til at en tørker bort overflødig olje er at den overflødige oljen tiltrekker seg støv og skitt, og det ønsker en ikke å ha på sykkelkjede.

Kjede bør byttes jevnlig da et utslitt kjede vil slite skjevt på kransen.

Hvordan smøre girvaier og bremsevaier?

Strømpene (beskyttelsen rundt vairene) til gir og bremsevairen (om en ikke har hydraulisk bremsesystem) løsnes fra sykkelen for å kunne dra de langs vaieren. Da kan en sprute på tynn olje (gjerne WD-40) for å smøre vaieren gni det over hele vaieren og dra strømpen noe frem og tilbake. Ikke bruk kjedeolje da denne er for tykk.

Hvordan olje/smøre bremse- og girhåndtak?

Bremse- og girhåndtakene trenger en sprut med tynn olje på de stedene hvor det er mulighet for friksjon i de bevegelige delene. Tørk av overflødig olje slik at du ikke får olje på håndtakene når du sykler. Smøringen gjør at det blir lettere å gire.

Hvordan olje sykkelpedaler?

Sykkelpedalene trenger en sprut med tynn olje ved kulelagrene på pedalene for å hindre utørking av disse. Tør opp eventuell overflødig olje. Friksjonsfrie pedaler gjør det lettere å sykle.

Ulike videoer om smøring av sykkelen

Én kommentar til “Hvordan smøre sykkelen?”

Legg igjen en kommentar